Mi-am primit CARDUL DE SĂNĂTATE. Trebuie să merg acum la medic să-l VALIDEZ?

2 Mai 2015

De la 1 mai, a intrat în vigoare cardul naţional de sănătate, instrumentul în baza căruia vor fi decontate serviciile medicale. La nivel naţional, au fost tipărite 14 milioane de carduri, dintre care doar patru milioane au fost validate până în prezent. Problema introducerii cardului de sănătate a născut în România controverse şi nemulţumiri aprinse. Unii refuză să îl accepte din motive religioase, mergând până într-acolo încât spun că, citit invers, cuvântul „card” devine „drac”. Alţii s-au temut de faptul că, pe card, era iniţial trecută opţiunea posesorului de a deveni sau nu donator de organe, detaliu eliminat în varianta finală. Mulţi specialişti în domeniul sanitar s-au îndoit de eficienţa lui. Iar foarte mulţi cetăţeni nu l-au primit pur şi simplu acasă, iar astăzi fac cozi la sediile caselor de sănătate pentru a intra în posesia lui.


„Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi. Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul. Iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.


Acesta a adăugat că persoanele care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul şi care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate. De asemenea, cei care, până la 1 mai, nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate.


sursa: gandul.info

540 total views, 2 views today