De la 1 mai cardul de sanatate e obligatoriu: Jumatate din spitalele din Bucuresti nu il pot folosi

25 Aprilie 2015

De la 1 mai nu vom mai putea merge la spital pentru servicii decontate de Casa de Sanatate decat cu cardul de sanatate, insa jumatate din unitatile medicale din Bucuresti nu sunt deloc pregatite pentru acest moment, pana la care mai este mai putin de o saptamana.


Digi 24 a facut un inventar al situatiei din spitalele si clinicile din Capitala, unde se fac decontari din fondul de asigurari de sanatate.


Sase dintre clinicile si spitalele din Bucuresti nici nu si-au achizitionat cititoare de card, in timp ce in alte 26 fie nu este softul instalat, fie personalul nu a fost inca instruit.


Un exemplu este Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.


„Au venit cititoarele de carduri. Inca nu s-au instalat si nu s-a facut instructajul, dar ele exista fizic. Trebuie sa vina sa ni le instaleze in calculator si sa ne faca instructajul cum sa le folosim”, explica Irina Strambu, purtator de cuvant la unitatii medicale. Practic, au avut trei luni la dispozitie sa se puna la punct, dar au lasat totul pe ultima saptamana.


Iata situatia cititoarelor de carduri de sanatate in unitatile medicale din Bucuresti care fac decontari de la stat:


– 32 din 64 de clinici si spitale au probleme

– 6 nu au cititoare

– 11 nu au soft-ul necesar

– 15 nu si-au instruit personalul


Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, este convins ca toti furnizorii de servicii medicale vor avea cititor de card la 1 mai, pentru ca altfel nu vor mai putea deconta contravaloarea serviciilor prestate.


„Ar trebui sa fie. Sunt convins ca toti furnizorii au interesul sa-si cumpere cititor pentru ca de la 1 mai fara el nu mai poate fi validat serviciul. Nu-mi imaginez ca un furnizor prefera sa piarda contravaloarea serviciilor medicale”, a declarat seful CNAS intr-un interviu acordat Ziare.com.


Asta inseamna ca spitalele care nu au activat sistemul sunt obligate sa ofere pacientilor servicii medicale din bugetul propriu.


„La spital, cardul este tras prin cititor la internare si la externare. Pe durata internarii, cardul ramane la pacient. Pe noi ne intereseaza sa stim momentul internarii si al externarii, iar intre aceste momente nu pot fi acordate alte servicii medicale in afara spitalului”, ne-a explicat Ciurchea modul cum va functiona sistemul de la 1 mai.


sursa:ziare.com

489 total views, 2 views today