Folosirea Cardului

    Activarea Cardului National de Sanatate se va face prin personalizarea PIN-ului de acces format din 4 cifre.


Acest PIN va fi necesar de fiecare data cand veti solicita si primi servicii medicale.


Cum se activează cardul de sănătate?

Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului.

Operațiunea de activare constă în înlocuirea codului pin inițial al cardului (000) cu un cod pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Codul pin rămâne în proprietatea asiguratului, la fel ca și cel de la cardul bancar.


Inscriptionarea cipului de pe Cardul National de Sanatate se va face de catre Medicul de Familie.


Datele vor fi inscriptionate cu acordul in scris al Asiguratului sau imputernicitului legal.


    Medicul de Familie trebuie sa comunice explicit si accesibil ca limbaj informatiile privind datele ce trebuiesc inscrise pe cipul cardului, informatii ce vizeaza diagnosticul, datele medicale sau alte date care se doresc a fi inscriptionate.


    Acordul sau dezacordul privind datele inscriptionate pe cip se va exprima in documentul atasat Cardului National de Sanatate prin bifarea casuteleor corespunzatoare de mai jos:

  • Grupa sanguina si Rh-ul DA / NU
  • Bolile cu risc vital de care suferiti DA / NU
  • Bolile cronice de care suferiti DA / NU
  • Sunteti sau doriti sa deveniti donator de organe ? DA / NU


Datele vor fi actualizate de catre Medicul de Familie de fiecare data cand il vizitati.


Cum se utilizează cardul de sănătate?

    Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

    Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin.

    Instant, aplicația cardului va afișa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu.

    Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.

    Pentru serviciile medicale de urgență nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât și celor neasigurate.

    Cardul nu este transmisibil și poate fi folosit numai împreună cu un document de identitate. Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opțională și se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.


    Neinscriptionarea pe Cardul National de Sanatate a unor date medicale vitale va poate pune viata in pericol in deosebi in situatiile de urgenta medico-chirurgicale.


Obligatiile Pacientului


    Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate si decontate doar in baza cardului national de sanatate, care reprezinta codul de acces pentru toate sistemele informatice ale institutiei si contine datele de identificare ale fiecarui asigurat.


"Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului, iar pacientul isi va introduce codul PIN. Medicul, numai cu acordul pacientului, va inscrie pe card eventualele boli grave - cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe. Prin cardul national de sanatate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de catre furnizorii acestor servicii", a declarat presedinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

Cardul poate fi folosit atat la medicul de familie, cat si la un specialist sau in spital.